Technical guides & Users manuals Forum Index

Technical guides & Users manuals
Contains all sorts of manuals

 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in  Bienvenue - Welcome 
Welcome to the tellmewhy technical forum.
Yopu have an interesting guide, you have some knowledge to share ?
Here you can post it.

Your knowledge will be shared.
All together we know it better.
Dia/Negatief scanner

 
Post new topic   Reply to topic    Technical guides & Users manuals Forum Index -> Hardware reviews / descriptions -> Peripherials
Previous topic :: Next topic  
Author Message
tellmewhy
Administrateur

Offline

Joined: 27 Dec 2006
Posts: 524

PostPosted: 28/12/2009 16:39:20    Post subject: Dia/Negatief scanner Reply with quote

productinformatie
Hama Reflecta X2 Scan diascanner
Hama Reflecta X2 Scan

Heb je je oude, kostbare dia- en negatievencollectie altijd al willen digitaliseren, maar durfde je ze niet uit handen te geven? Dat komt goed uit, want met de Hama Reflecta X2 Scan doe je het gewoon zelf. Deze dia-/negatiefscanner is eenvoudig en snel in gebruik. Hij scant op een resolutie van 5 megapixel (1800 dpi) en heeft een snelle scantijd van slechts 1 seconde en een contrast van 3.0 Dmax.

In de doos:
- Reflecta X2 Scan dia-/negatiefscanner
- diaslede(3 dia's)
- negatiefhouder voor een strook van 6 negatieven
- schoonmaakborstel
- ArcSoft Photoimpression 6 software
- handleiding (NL)Specificaties:
- X2 Scan filmtype: negatief/positief en stroken (35 mm of ingeraamde dia's 5x5 cm)
- beeldsensor: CMOS
- kleurdiepte: 24 bit
- resolutie: 5 megapixel (1800 ppi)
- scantijd: 1 seconde
- scanrange: max. 24.3 36.5 mm
- contrast: 3.0 Dmax Connector: USB 2.0 (compatibel met USB1.1)
- afmetingen (lxbxh): 90x90x165 mm
- gewicht: 450 grSpecificaties
Typenummer: Reflecta X2 Scan
Terug naar boven
Back to top
Publicité


PostPosted: 28/12/2009 16:39:20    Post subject: Publicité

PublicitéSupprimer les publicités ?
Back to top
tellmewhy
Administrateur

Offline

Joined: 27 Dec 2006
Posts: 524

PostPosted: 28/12/2009 17:07:32    Post subject: Reflecta X2 Scan Reply with quote

Reflecta X2 Scan

De Reflecta X2 Scan is een basisscanner geschikt voor filmstrips (negatief en positief) en ingeraamde dia's in het formaat 135. Met wat knipwerk aan de houder kan je ook 126-negatieven scannen. De scanner wordt geleverd met de nodige drivers en een eenvoudig fotobewerkingsprogramma met acquire-funktie. Het apparaat wordt op de USB poort aangesloten en krijgt zijn voeding van de computer zelf. In twee minuten is je systeem paraat (eerst drivers installeren, en dan pas aansluiten!)
De gebruikte scannermodule is een beeldscanner in plaats van een lijnscanner zoals bij de meeste toestellen. Dit wilt zeggen dat het beeld in één keer gelezen wordt (met een soort fototoestel) en niet zoals bij een fax. Dit toestel heeft dus geen motor nodig om de film aan te drijven: de film wordt manueel gepositioneerd en er wordt een “foto” genomen. Het scannen gebeurt ook sneller omdat er kan volstaan worden met één enkele doorgang. Lijnscanners voeren meestal 2 doorgangen uit, de eerste dient om een preview te bekomen en de helderheid in te stellen (lijnscanners kunnen de zeer hoge densiteitsverschillen van diafilm niet in één doorgang verwerken).

Pluspunten

Het is een compacte scanner dat je direkt aan je notebook kan verbinden (geen aparte voeding nodig). Ideale scanner voor op de baan, maar helaas een beetje te groot om in de tas van de notebook te passen.

Eenvoudige software zonder onnodige foefjes. In minder dan een minuut zet je een complete strip om in een reeks foto's.

Het scannen gebeurt uiterst snel, gewoon de film in de houder en de houder manueel in de scanner schuiven. Er is geen aandrijving, je moet de houder heen- en weer schuiven. Een pluspunt, want minder onderdelen (aandrijving) die defekt kunnen gaan.

Minpunten

De resolutie is beperkt top optisch 1800dpi, wat echt minimaal is. Om alle details uit een goede film te halen heb je een resolutie nodig dat tweemaal zo hoog is. De scanner is bruikbaar indien de foto's afkomstig zijn van een goedkope compact-fototoestel.

Het dynamisch bereik is niet uitzonderlijk (Dmax - Dmin geschat op 2.5). Ok voor negatieven, te beperkt voor diapositieven.

De preview is niet-gecorrigeerd, dus zie je het negatief beeld in plaats van het omgezette beeld (positief). Dat is duidelijk een beperking, zeker als je snel door massa's strips moet ploeteren om dàt beeld van nonkel Georges terug te vinden. Bij veranderen van filmmateriaal (bijvoorbeeld kleur en zwart-wit) moet je de scannersoftware sluiten en opnieuw starten. Het programma heeft de vervelende eigenschap van altijd "on top" te verschijnen (boven de vensters van andere programma's)

De strookje-houder is het zwakke schakel. De houder gaat niet gemakkelijk open en dicht. Hoe lang zal die meegaan? De houder heeft pinnetjes om de strook op zijn plaats te houden maar ook ramen, en dit vormt een probleem want het is onmogelijk de strook precies achter het raam te plaatsen zodat alle beelden juist staan. De oplossing is dan ook eenvoudig: alle ramen verwijderen (de houder wordt daardoor niet minder stevig, af fabriek is het al rommelig). Ramen uitknippen is trouwens nodig als je 126-strookjes wilt scannen (zie derde foto rechts). Als je veel 126-strookjes wenst in te scannen, dan moet je één raampje halverwege houden om de strook op zijn plaats te houden (de 126 negatieven zijn namelijk vierkantig en naar de zijkant verschoven).

Geen ICE-functionaliteit, het automatisch verwijderen van stippen en krasjes door middel van een tweede (infra-rode) scan.

Enkel gemaakt voor 135-strookjes (24×36 en half frames). De 126-negatieven (de stroken hebben dezelfde afmetingen en worden op dezelfde machines ontwikkeld) kunnen moeilijk gescand worden omdat de beelden naar een kant geschoven zijn (perforaties aan een enkele kant). De zwarte repen tussen de negatieven (een kenmerk van het 126 filmformaat) kunnen de scanner in de war sturen. De vierkante foto's van 26.5×26.5mm (die wat hoger zijn dan de 24×36mm-beelden van het 135-formaat) zijn te groot voor de scanner (soms moet je de strook herpositionneren als er mensen onthoofd worden).

Beeldkwaliteit en alternatieven?

De beeldkwaliteit is aanvaardbaar, het toestel is in staat de orange mask te verwijderen uit negatieven. De oorspronkelijke kleuren komen mooi tot hun recht, je ziet zelfs de typische verschillen tussen Kodak en Agfa-film (ah! waar is de tijd dat Agfa nog iets betekende, zowel voor de aandeelhouders als de fotografen). In dat opzichte is de scanner beter dan het inscannen met je fototoestel en dan op de computer omzetten: heelwat sneller, en geen extra behandelingen achteraf. Ik heb duizenden negatieven ingescand in een paar uur. Al mijn jeugdherinneringen kwamen terug naar boven.

Bij onderbelichte of vervaagde negatieven (negatiefbeeld niet genoeg zichtbaar) heeft het toestel duidelijk last van "banding" wegens de beperkte bitdiepte bij het scannen (klein dynamisch bereik). Met overbelichte negatieven (origineel te donker) heeft de scanner ook moeite met zijn beperkte Dmax van 3.0. Dat belooft bij het scannen van dia's!
Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Technical guides & Users manuals Forum Index -> Hardware reviews / descriptions -> Peripherials All times are GMT
Page 1 of 1

 

 
Jump to:  

Index | Getting a forum | Free support forum | Free forums directory | Report a violation | Cookies | Charte | Conditions générales d'utilisation
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group